Vanwege mijn werk spreek ik voortdurend mensen waar veel leed is aangedaan. Hierdoor komen thema’s als rouwverwerking, vergeving, loslaten en spijt betuigen ter sprake. Onderzoek wijst uit dat de meeste slachtoffers meer emotionele genoegdoening en een positieve bijdrage aan hun helingsproces ervaren wanneer de dader zijn daden onderkent en een oprechte vorm van berouw of spijtbetuiging toont, dan wanneer de dader alleen wordt gestraft voor zijn daden.
Een oprechte spijtbetuiging is als een zalf op een wond en de beste manier van spijt betuigen is door jouw gedrag duidelijk te onderkennen als schadelijk en door jouw oprechte berouw uit te spreken naar degene die er schade aan heeft ondervonden.
Wat is een oprechte spijtbetuiging en hoe biedt je jouw welgemeende excuses aan? Een oprechte spijtbetuiging geeft de aangedane altijd duidelijk het gevoel te zijn “gezien” en erkend in haar leed. Een oprechte spijtbetuiging bestaat uit een doel, een voorafgaand innerlijk proces en een uitvoering.
Het doel is om als dader aan de aangedane te communiceren dat je begrijpt dat je verkeerd hebt gehandeld, dat je bewust bent van de negatieve impact of gevolgen van jouw daden, dat je gevoelens van berouw hebt daarover en eventueel wat je in het vervolg gaat doen om het leed te verzachten of verdere schade te voorkomen.
Het proces begint met het inzien dat je een ander schade hebt berokkend. Het kan uit het eigen besef of nadat anderen jouw inzicht hebben gegeven over de impact van jouw daden. Hierna volgt een periode van zelfonderzoek naar de beweegredenen achter jouw acties: Wat waren jouw intenties? Was het een vergissing? Onwetendheid of een bewuste actie?
De uitvoering gaat om het daadwerkelijk uiten van jouw spijtbetuiging. Dit is het spannendste gedeelte want hier kan heel veel misgaan. Het is zeer belangrijk om op de juiste manier spijt te betuigen.
Iedereen herkent zich vast in een of meerdere genoemde valkuilen. Het geeft niets. Een fout maken betekent niet per definitie dat je een slecht persoon bent. Bewustwording over jouw eigen handelen, leidt hopelijk tot beter handelen in de toekomst.
Tenslotte, sta stil bij jezelf of je echt jouw excuses wil aanbieden. Zo niet, doe het niet, want met een valse of een onoprechte spijtbetuiging berokken je de ander alleen maar extra schade.