Blogopmaak

Rules of Engagement Deel 2: Spijt Betuigen

Chinello Ifebigh • 8 april 2022

Omgangsvormen

Vanwege mijn werk spreek ik voortdurend mensen waar veel leed is aangedaan. Hierdoor komen thema’s als rouwverwerking, vergeving, loslaten en spijt betuigen ter sprake. Onderzoek wijst uit dat de meeste slachtoffers meer emotionele genoegdoening en een positieve bijdrage aan hun helingsproces ervaren wanneer de dader zijn daden onderkent en een oprechte vorm van berouw of spijtbetuiging toont, dan wanneer de dader alleen wordt gestraft voor zijn daden.


Een oprechte spijtbetuiging is als een zalf op een wond en de beste manier van spijt betuigen is door jouw gedrag duidelijk te onderkennen als schadelijk en door jouw oprechte berouw uit te spreken naar degene die er schade aan heeft ondervonden.


‘Sorry seems to be the hardest word’- Elton John


Wat is een oprechte spijtbetuiging en hoe biedt je jouw welgemeende excuses aan?  Een oprechte spijtbetuiging geeft de aangedane altijd duidelijk het gevoel te zijn “gezien” en erkend in haar leed. Een oprechte spijtbetuiging bestaat uit een doel, een voorafgaand innerlijk proces en een uitvoering.


Het doel is om als dader aan de aangedane te communiceren dat je begrijpt dat je verkeerd hebt gehandeld, dat je bewust bent van de negatieve impact of gevolgen van jouw daden, dat je gevoelens van berouw hebt daarover en eventueel wat je in het vervolg gaat doen om het leed te verzachten of verdere schade te voorkomen. 

Het proces begint met het inzien dat je een ander schade hebt berokkend. Het kan uit het eigen besef of nadat anderen jouw inzicht hebben gegeven over de impact van jouw daden. Hierna volgt een periode van zelfonderzoek naar de beweegredenen achter jouw acties: Wat waren jouw intenties? Was het een vergissing? Onwetendheid of een bewuste actie? 

De uitvoering gaat om het daadwerkelijk uiten van jouw spijtbetuiging. Dit is het spannendste gedeelte want hier kan heel veel misgaan. Het is zeer belangrijk om op de juiste manier spijt te betuigen. 


Kenmerken van een oprechte spijtbetuiging

  • Het is oprecht en gemeend
  • Noem het bij de naam: Het woord “spijt” wordt letterlijk benoemd
  • Er is een omschrijving van datgene waar je spijt van hebt
  • Er zijn geen voorwaarden of grijze gebieden
  • Toon empathie: benoem de impact van jouw handelen op de ander
  • Zeg eventueel hoe je het goed wil maken of eventueel voortaan zal handelen


Valkuilen bij een spijtbetuiging


  • Voorwaarden stellen: ik bied mijn excuses aan als je ook jouw excuses aanbiedt over….
  • Dwingen jouw spijtbetuiging te aanvaarden: ik zeg toch sorry? Wat wil je nog meer?
  • Drama: een oprechte spijtbetuiging is geen optreden. Ga niet dramatisch doen over hoe jij last hebt van wat er is gebeurd zodat de rollen omgedraaid worden en de aangedane gedwongen wordt om jou te troosten
  • Lege spijtbetuiging: het spijt me als het bij jou zo overkwam. Het spijt me als ik je misschien heb gekwetst.  Ik ben ook maar een mens. Het spijt me maar { insert random smoesje}... Sorry hoor!
  • Verwachtingen naar de aangedane: kom op, ik heb sorry gezegd dus nu moet je normaal doen
  • Onzin spijtbetuigingen: er omheen draaien zonder het daadwerkelijk te benoemen. Blijven steken in jouw eigen beweegreden en hoe het voor jou voelt (het gaat niet om jou)
  • Afkopen van schuld: zonder enige spijtbetuiging doen alsof er niets is gebeurd maar dan overdreven aardig doen, slijmen of aankomen met cadeautjes
  • Slachtoffer de schuld geven: het spijt me maar als je niet zo gek had gedaan, zo onweerstaanbaar was geweest, als je naar me had geluisterd, enz.


Iedereen herkent zich vast in een of meerdere genoemde valkuilen. Het geeft niets. Een fout maken betekent niet per definitie dat je een slecht persoon bent. Bewustwording over jouw eigen handelen, leidt hopelijk tot beter handelen in de toekomst. 


Tenslotte, sta stil bij jezelf of je echt jouw excuses wil aanbieden. Zo niet, doe het niet, want met een valse of een onoprechte spijtbetuiging berokken je de ander alleen maar extra schade.

onveilige hechting. War boys
door Chinello Ifebigh 24 oktober 2024
Het Witness-Me syndroom: een misvormde versie van de menselijke oer behoefte aan gezien, gehoord, gewaardeerd voelen; met andere woorden, de behoefte aan verbondenheid.
dicpics
door Chinello Ifebigh 2 maart 2024
Is het sturen van dicpics slechts grensoverschrijdend gedrag of is het ook een overblijfsel van het primitieve mannenoerbrein ?
MBO'ers in de knel
door Chinello Ifebigh 13 februari 2023
Hoe werkgevers door middel van slecht leiderschap en wanbeleid, jonge werknemers en MBO'ers in de steek laten.
Grijze gebieden
door Chinello Ifebigh 19 juli 2022
Grijze gebieden binnen intermenselijke interacties zijn de gebieden waar alles misgaat.
Ongewenste Cadeaus
door Chinello Ifebigh 8 februari 2022
Navigeren van omgangsvormen in een tijd van dickpics en online schandpalen.
De ondraagelijke Leegte van Moderne Connecties
door Chinello Ifebigh 12 maart 2021
Wij leven in een tijdperk waarin de gemiddelde mens zijn mobiele telefoon vaker aanraakt dan een ander persoon. De werkelijkheid in dit tijdperk van instant online connecties, is dat de individu voor het eerst sinds mensenheugenis nog nooit zo alleen is geweest.
Hoe gooi ik mijn glazen in
door Chinello Ifebigh 28 februari 2021
Over gebrek aan fatsoen en respect voor anderen. Over onbeschaamd iedereen voor jouw karretje willen spannen.
Goed werkgeverschap anno 2021.
door Chinello Ifebigh 26 januari 2021
Goed werkgeverschap binnen organisaties. De vertrouwenspersoon als onmisbaar onderdeel van de preventie en beperken van psychosociale arbeidsbelasting binnen organisaties. Wettelijke verordeningen in 2021.
How To Kennismaken
door Chinello Ifebigh 8 januari 2021
Het belang van een goede kennismaking als basis voor een succesvolle samenwerking. De toegevoegde waarde van een goede kennismaking. Hoe de ideale match te bereiken tussen client en dienstverlener.
Share by: